Over Briek Shotte

Over Briek Schotte - Curriculum

BRIEK SCHOTTE EN ZIJN VERBONDENHEID MET DESSELGEM

Briek Schotte werd geboren op 7 september 1919 in Kanegem. Op 4-jarige leeftijd verhuisde hij met het gezin naar een boerderijtje in Waregem (wijk Gaverke), grenzend aan de Waalshoek in Desselgem. Omdat het dorpscentrum van Desselgem veel dichter lag, was het gezin meer aangewezen op Desselgem. Hij liep er school en ging er naar de kerk.

Hoewel hij de liefde voor de fiets zeker niet van thuis uit had meegekregen, geraakte Briek in de ban van ‘het veloke’.

foto 1: Het Gezin Schotte

foto 2: Briek Schotte wordt als Kampioen van West-Vlaanderen in 1941 gehuldigd.

Toen Frans Bonduel de Ronde won op de dag van zijn plechtige communie lag hij te woelen in bed. Hij wou en zou ‘coureur’ worden. Toen hij bijna vijftien was, kregen de plannen vaste vorm en had hij graag een echte velo gehad. Moeder kon hij overtuigen, maar vader was radicaal tegen. Hij betaalde hem dan maar uit eigen zak: 425 frank voor een tweedehandse ‘Groene Leeuw’. Toen Briek zijn aanwinst in de woonkamer liet zien, pakte zijn vader die op en smeet hem op het erf. Koersen was iets voor ‘het uitvaagsel van de straat’.

Toch zette Briek door. Hij reed zijn eerste koers in Desselgem, in het najaar van 1934. Een koerske rond de tonnen. Zeven deelnemers stonden aan de start. Briek, in wit hemd en lange broek, was één van hen. Nerveus als hij was reed hij een bierton omver en eindigde als vijfde. Hij kreeg vijftien frank als prijzengeld, een hele som in die tijd.
Hoewel Briek het in de daaropvolgende jaren goed deed (in 1936 won hij al zeven keer), geraakte zijn carrière toch in het slop. Hij moest van vader voluit mee werken op de boerderij en om te trainen was er geen tijd meer. Toen hij moest overstappen naar de juniores, kwam zijn tekort aan training duidelijk tot uiting. Hij kwam in de finale steevast tekort. Hij zag het op de duur niet meer zitten en dacht aan stoppen.

Begin 1938 was hij nog clubkampioen geworden van zijn club in Deinze, maar dat leek zijn laatste wapenfeit te worden. Hij had zich al neergelegd bij het onvermijdelijke, toen een groep Briek- supporters uit Desselgem, voornamelijk welstellende vlashandelaars, met de oplossing kwamen. Zij hadden vroeger al een supportersvereniging opgericht voor Briek in Café De Welvaert en wilden niet dat hun ‘poulain’ ermee ophield. Zij hadden weet van het vele werk dat Briek op de boerderij moest verrichten. Dat moest veranderen. Zo gezegd, zo gedaan. Zij haalden zo’n duizend frank bijeen en trokken ermee naar vader Schotte. Dat geld volstond om een hele tijd een knecht te betalen, zodat Briek zich op zijn carrière kon toespitsen. Amper enkele dagen later stond Briek aan de start van de Ronde van België voor juniores in Sint-Truiden. Het was de eigenlijke aanzet van zijn loopbaan. ‘Die gasten hebben mijn carrière gered’, heeft Briek altijd verteld. De reden waarom Briek altijd een boontje had voor ‘zijn’ Desselgem.

En Desselgem bleef verder als een rode draad doorheen het leven van Briek lopen. In 1941 kon het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp niet doorgaan omwille van oorlogsperikelen. Desselgem stelde zich kandidaat en haalde het kampioenschap binnen. Briek kon zo voor eigen volk aantreden. Het was de allereerste keer dat zijn moeder naar een wedstrijd kwam zien en Briek was dan ook bijzonder gemotiveerd. En tot groot jolijt van zijn groeiende schare Desselgemse aanhangers kon hij Frans Bonduel en Berten Sercu in de slotkilometers verschalken en zich alzo de leeuwentrui toeëigenen. Het jaar nadien won Briek twee keer voor eigen volk in Desselgem, zodat hij de eerste drie edities van wat later zijn ‘Grote Prijs Briek Schotte’ zou worden, voor zijn rekening nam. Tot op de dag van zijn heengaan bleef Briek nauw verweven met deze elitewedstrijd. Hij was er ook mee voor verantwoordelijk dat er steeds een indrukwekkend deelnemersveld aan de start kwam. ‘Zijn’ Desselgem lag hem nauw aan het hart.

foto 3: Desselgem houdt de herinnering aan Briek Schotte levendig: het Briek Schotte pleintje

foto 4: Borstbeeld Briek Schotte aan de Brug over de vijver aan het Regenboogstadion.

Waregem maakte Briek in 1987 ereburger van de stad. Desselgem van haar kant onthulde in februari 2006 ‘Het Briek Schotte pleintje’ met een monument in ijzer, zoals het ‘Ijzeren Briek’ betaamt. Boven het pleintje prijkt een indrukwekkende foto van kunstfotograaf Stephan Vanfleteren tegen een vrijstaande gevel in de Liebaardstraat, waar steevast zijn Grote Prijs haar apotheose kent. Desselgem houdt de gedachtenis aan ‘haar held’ levendig.

Voor nog meer achtergrond rond Briek Schotte, verwijzen wij graag naar de site van Stad Waregem:
http://www.archiefbank.be/?q=node/60
http://www.waregem.be/over-waregem/kort-maar-krachtig/ereburgers/briek_schotte