GP Briek Schotte - Historiek

De volledige historiek van de Grote Prijs Memorial Briek Schotte tot en met editie 2010 kan u via onderstaande link downloaden:

Volledige historiek GP Memorial Briek Briek Schotte

De Grote Prijs Briek Schotte in Desselgem, steevast voor eliterenners met contract, kende zijn opener in 1941, met de organisatie van het Kampioenschap van Vlaanderen, dat door de oorlog dat jaar niet kon doorgaan in Koolskamp. Briek won die eerste editie en zette ook de twee volgende edities op zijn naam. De wedstrijd werd later naar hem genoemd.

De editie van 1941 had ook een emotionele kant. Het was de allereerste wedstrijd waarin moeder Schotte haar zoon aan het werk zag. Hij zou haar hart veroveren door te zegevieren en haar de bloemen aan te bieden.

In de loop der jaren zetten heel wat gereputeerde renners hun naam op de erelijst. Om er maar enkelen te noemen: Germain Derijcke, Rik Van Looy, Eric Leman, Walter Godefroot, Herman Van Springel, de legendarische Planckaerts met respectievelijk Willy, Eddy en Jo, Dirk Demol, Johan Museeuw met zijn allereerste profzege, ...
Mag de erelijst op tal van toppers bogen, wat in Desselgem ooit aan de startlijn stond is nóg indrukwekkender. Kleppers als Jempi Monseré en Tom Boonen, beiden in het shirt van wereldkampioen, Fabian Cancellara, Richard Virenque, Michael Rogers, Cyrille Guimard, Sean Kelly, Filippo Pozzato, Nick Nuyens, Frank Vandenbroucke ... ze behoren tot het smalle kransje van wielerlegenden. Zij presenteerden zich aan het Desselgemse publiek.
Trouwens, wereldkampioenen aan de start krijgen van een... kermiskoers, alleen Desselgem kan zoiets realiseren...

foto 1: Nationaal kampioen Niko Eeckhout en wereldkampioen Tom Boonen voor de start in 2006

Na 2006, toen Tom Boonen het grote publiek lokte, pakten ‘de Leiezonen’ in 2007 weer uit met een huzarenstukje. Zij presenteerden hun trouwe aanhang het afscheid van Peter Van Petegem en Serge Baguet. Het was de sfeer van de grote dagen. De renners hingen die dag na afloop van de wedstrijd letterlijk en figuurlijk hun fiets aan de haak, met duizenden toeschouwers als getuige. Een minder aangename herinnering is 2001. Terwijl de finale in volle gang was en Wilfried Peeters zich klaar maakte om de beslissende jump in te zetten, werd het sportief gebeuren totaal overschaduwd door de aanslagen op de Twin Towers van het World Trade Center in New York. Het sportieve verloor die dag even al haar glans.

De Grote Prijs Memorial Briek Schotte, die zich terecht mag beroepen op het predikaat ‘koningin van de kermiskoersen’, groeit elk jaar uit tot een waar volksfeest. Reeds van voor de start verdringen duizenden toeschouwers zich om toch maar een glimp op te vangen van ‘hun’ helden. Dat de platte naam ‘kermiskoers’ de waarde van deze elitewedstrijd oneer aandoet, wordt trouwens bewezen door het feit dat in de jongste edities regelmatig een buitenlander met de bloemen aan de haal ging en er een stuk boven de honderd vertrekkers aan de startlijn kwamen. Ook de tv-belangstelling zorgt elk jaar opnieuw voor extra weerklank.

Het succes achter deze organisaties was voornamelijk het werk van twee mensen: enerzijds Briek Schotte, anderzijds André Delodder. Zij waren de architecten achter deze onuitgegeven realisaties. Desselgem is terecht trots op haar twee wielergangmakers. Het huidig bestuur doet er alles aan om in die voetsporen te volgen.

foto 2: Wielerafscheid van Peter Van Petegem en Serge Baguet in het volkse Desselgem (september 2007)